Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen over de-overstap en het digitale aanmeldproces.
Gebruik de zoekbalk hieronder om te kijken of jouw vraag er al tussen staat. Staat jouw vraag er (nog) niet tussen? Stel dan hier je vraag.
Leerlinggegevens van primair- naar voortgezet onderwijs.
Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen over de-overstap en het digitale aanmeldproces.
Gebruik de zoekbalk hieronder om te kijken of jouw vraag er al tussen staat. Staat jouw vraag er (nog) niet tussen? Stel dan hier je vraag.
Ouders hebben de keuze hun kind aan te melden in de Haarlemmermeer en/of Zuid-Kennemerland.
Beide zijn dus mogelijk.
Het is wel zo dat de ouders voor beide regio's separaat de scholen aan moeten geven: Zij zullen in De Overstap twee knoppen zien met elk een aparte lijst met scholen.
Het is niet mogelijk om op 1 lijst scholen van de Haarlemmermeer plus Zuid-Kennemerland (v.v.) te combineren.
Een Buitenleerling is een leerling waarvan de gegevens niet in De-Overstap zijn vastgelegd door de Basisschool in de regio (Haarlemmermeer of Zuid-Kennemerland), maar bijvoorbeeld een leerling uit Londen, een expat uit Singapore of een leerling uit Amsterdam.
Door de besturen is afgesproken dan de aanmelding van Buitenleerlingen administratief wordt vastgelegd door de 1e school van voorkeur.
De ouders ontvangen van de 1e school van voorkeur het formulier en dat is hier te vinden.
Het is handig om de ouders ook te voorzien van de Keuzelijst, de lijst waarop per Advies de mogelijke scholen vermeld staan.
Wat aandachtspunten:
In De Overstap staat bij de invoer van een Buitenleerling een HELP-knop met detailinformatie.
Tot slot, nadat de leerling geplaatst is kan de desbetreffende basisschool het POVO-dossier klaarzetten en via OSO vraagt de VO-school het dossier op om in te lezen in Magister.
Ja, zolang de link nog niet geactiveerd is (dit kunt u zien in De Overstap) kan de link naar een ander adres verstuurd worden.
De basisschool zorgt ervoor dat de ouders van de leerling per mail een link ontvangen van noreply@de-overstap.nl. Deze link wordt alleen verzonden naar ouder 1 in "De Overstap". Middels deze link kan de leerling worden aangemeld.
In De Overstap wordt in dit geval het unieke nummer van de leerling voorafgegaan door een “B”, daarnaast is het ook zichtbaar aan de notatie van de toeleverende PO-school; de (#).
Tot uiterlijk één dag na de sluiting van de aanmelding kan de VO- school in de Overstap aangeven of de voorrang wel of niet wordt gehonoreerd. De ouders ontvangen hier automatisch bericht over.
Nadat de link is verstuurd verschijnt in de kolom 'ouder inlog' een blauw bolletje bij de betreffende leerling. Als de ouders de account hebben geactiveerd wordt datzelfde bolletje groen. Door met de muis over het bolletje te bewegen wordt ook de status getoond.
U kunt een mail sturen naar info@de-overstap.nl. Wij helpen u graag verder!
Ja, diverse (maar niet alle) scholen hebben één of meerdere voorrangregels. Die staan vermeld op www.brugweb.nl. Bij de digitale aanmelding kan de ouder bij de 1e school van voorkeur om voorrang vragen, mits de school deze optie kent.
Het maakt geen deel uit van de dataset die uitgewisseld kan worden via OSO. Vastlegging in De Overstap is dus niet zinvol.
Zodra het Definitieve Advies is vastgelegd kunt u bij de leerling aan de rechterkant twee knoppen gebruiken:
Invulhulp Zuid-Kennemerland en Invulhulp Haarlemmermeer. De getoonde scholen is afhankelijk van het gegeven advies.
Vanaf medio januari zullen deze lijsten ook te vinden zijn op deze website.
Waarschijnlijk is de mail terecht gekomen in de spam-box met ongewenste mail.
Nee, er zijn een aantal uitzonderingen: MDO-leerlingen, leerlingen welke vanuit het Speciaal basis onderwijs (SBO) naar het VO gaan, leerlingen die naar het Praktijkonderwijs (Pro) gaan, leerlingen die LWOO-ondersteuning (Leerweg ondersteuning) nodig hebben én leerlingen die naar het VSO gaan, vormen deze uitzondering. Zij worden door de basisschool aangemeld bij het VO in De Overstap.
Voeg het toe als Bijlage (bij voorkeur in pdf), optie <overig>.
Bij Toetsresultaten, zet de vink <aan> bij CAP.
Soms lijkt dat niet zinnig maar voor een groot aantal buitenleerlingen geldt dat deelname aan loting de enige optie is om in de regio een plek op het VO te krijgen.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat dat niet toe. Er moet sprake zijn van dataminimalisatie. Zie ook https://www.overstapserviceonderwijs.nl/privacy-en-beveiliging/
Dat is mogelijk vanaf één week voordat de aanmeldperiode begint. Voorwaarde is wel dat het OKR de status Definitief (of Definitief Niet Compleet) heeft. Tot dat moment staat de link niet in het menu.
Dit is een leerling afkomstig van een basisschool waarvan de gegevens niet zijn vastgelegd in De Overstap. Bijvoorbeeld: Een leerling zit in groep 8 van een basisschool in Bennebroek. Deze basisschool is aangesloten bij De Overstap: het betreft géén 'buitenleerling'. Wanneer een groep 8 leerling van een school uit Castricum komt en dus op een basisschool zit welke niet is aangesloten bij De Overstap, dan spreken wij over een 'buitenleerling'.
Met name Saga Driehuis kent deze regeling. Een leerling kan pas (digitaal) worden aangemeld bij de school nadat de voorselectie positief is afgerond.
Die afronding wordt in De Overstap vastgelegd met behulp van het nummer van de leerling. Vanaf dan kan de ouder de leerling bij de school aanmelden.
Neem contact op met info@de-overstap.nl